Biestkwaliteit verhogen met Colostrum van Farm-O-San

Gepost door vdbelt 17-01-2018 0 Reactie(s)

 

      

 

Voor een goede start van het pasgeboren kalf is goede kwaliteit biest van levensbelang. De eerste uren na de geboorte zijn erg belangrijk voor een goede start van het kalf. Het kalf wordt namelijk geboren zonder bescherming, zonder antistoffen en tijdens de eerste levensweken van het kalf werkt het eigen immuunsysteem onvoldoende om infecties tegen te gaan.


Het kalf dient direct in de eerste uren na de geboorte tenminste vier liter biest te krijgen, biest is voor het kalf een energiebron en bescherming tegen ziektekiemen in de omgeving. De antistoffen die in de eerste zestien uur worden opgenomen, beschermen het kalf de eerste drie tot vier levensweken tegen infecties. Na deze periode komt de productie van eigen antistoffen op gang.

 

Welke factoren bepalen de kwaliteit van de moeder-koe biest?:

  • De weerstand van de moeder-koe
  • De voeding in de droogstand
  • De hoeveelheid biest
  • Gehalte aan antistoffen in de biest
  • Hygiënisch werken veehouder

De biest van de moeder-koe is niet altijd van voldoende kwaliteit, waardoor het kalf onvoldoende antilichamen binnenkrijgt. Door de kwaliteit van elke moeder-koe biest te meten kan de biestvoorziening worden geoptimaliseerd. Het is belangrijk dat de kwaliteit van de biest wordt gemeten voor toediening aan het kalf. Hoe het meten van de biest kwaliteit in zijn werking gaat leest u hieronder.
 

Hoe gaat het meten van de biest kwaliteit in zijn werking?
Met de Biest/Refractometer kan de concentratie antistoffen in de biest eenvoudig worden gemeten. Kwaliteit van biest is gekoppeld aan het gehalte aan vaste bestanddelen die de melk bevat, ook wel droge stof genoemd. Hoe meer droge stof, hoe beter de kwaliteit van de biest. Biest kan 25% of meer droge stof bevatten.

Het meten van de droge stof waarde van de moeder-koe biest kan gemakkelijk worden gedaan met de Biestmeter. Met het pipet wordt er een klein beetje biest op het glaasje gelegd. Het is belangrijk dat de biest 20 graden of warmer is tijdens het meetmoment. Na het sluiten van het glaasje kan men de Biestmeter tegen het licht houden en het percentage droge stof kan worden afgelezen.

Het percentage drogestof staat gelijk aan de brix-waarde van de biest. De brix-waarde van gewone koemelk varieert tussen 10 - 16%. Biest met een brix-waarde tussen de 17 - 22% is van slechte kwaliteit. Biest met een brix-waarde van 23% of hoger is goede kwaliteit biest."Hoe hoger de brix-waarde, hoe beter de kwaliteit van de biest"
 


Biestvervanger en/of biestverrijker
Wanneer de biest van de moeder-koe niet van hoge kwaliteit is of wanneer de biest te weinig antilichamen bevat kan de biest van de moeder-koe vervangen worden óf verrijkt worden met Colostrum. Colostrum is gevriesdroogd biestpoeder met gegarandeerd 20% immunoglobulinen, pure runderbiest. Colostrum is een alternatief op natuurlijke basis wanneer er niet genoeg biest of geen biest van voldoende kwaliteit beschikbaar is.

Wanneer de biest van de moeder-koe van te lage kwaliteit is kan met behulp van onderstaand tabel worden aangevuld met Colostrum. Bij een brix-waarde <20 kan Colostrum worden toegevoegd aan de biest. Wanneer er geen biest beschikbaar is dan kan Colostrum als biestvervanger worden ingezet. Colostrum kan direct na de geboorte worden gegeven. Los 500 gram Colostrum op in 2 - 2,5 liter water en geeft dit direct na de geboorte. Vervolgens wordt geadviseerd binnen zes uur een tweede dosis te verstrekken.    


Kwaliteit moeder-koe biest:
 
Toediening verrijking van biest bij onvoldoende kwaliteit.Bron: VetVice, Farm-O-San

 

Laat een reactie achter