Sporenelementen belangrijk voor groei, vruchtbaarheid en weerstand van de koe

Gepost door vdbelt 05-04-2018 0 Reactie(s)


 

Sporenelementen worden ook wel micromineralen genoemd. Sporenelementen zijn mineralen waarvan een koe elke dag enkele milligrammen van nodig heeft. Voor sporenelementen geldt dat een tekort en een overmaat schadelijke gevolgen kan hebben voor onder andere groei, vruchtbaarheid en weerstand van de koe.

 

Sporenelementen zijn:

  • Ijzer
  • Jodium
  • Kobalt
  • Koper
  • Mangaan
  • Selenium
  • Zink

 

Wat zijn de eventuele gevolgen van een tekort of overmaat? Hieronder wordt per spoorelement de functie van het spoorelement en de mogelijke gevolgen van een tekort en overmaat uitgelegd.

 


     Ijzer 

 

Functie:
Ijzer bevindt zich voor 60% in het bloed van de koe. De functie van ijzer is het transporteren en activeren van zuurstof in het bloed. Daarnaast is ijzer een onmisbare bouwstof van hemoglobine en is ijzer betrokken bij de productie van het schildklierhormoon.

 

Tekort:
Een te kort aan ijzer komt zelden voor in Nederland, maar kan bloedarmoede veroorzaken. 


Overmaat:
Een overmaat aan ijzer kan verschillende gevolgen hebben onder andere een slechte groei en verminderde voeropname.
     Jodium

 

Functie:
Jodium is belangrijk voor het goed functioneren van de schildklier. Jodium heeft positieve invloed op de groei en ontwikkeling van jonge dieren. Jodium is belangrijk voor de activering van selenium.

 

Tekort:
Een langdurig tekort aan jodium kan de stofwisseling verstoren, dieren worden futloos en de melkgift daalt. Daarnaast kunnen dood geboren kalveren, vruchtbeschadigingen en haarloze kalveren gevolgen zijn van een langdurig jodium te kort.

 

Overmaat:
Wanneer een dier een overmaat aan jodium heeft, heeft dit gevolgen voor de gezondheid van het dier. De eetlust daalt, de ademhaling versnelt en het dier hoest. Een tekort aan selenium kan een jodium tekort zijn.

 


     Kobalt


Functie:
De functie van Kobalt is het stimuleren van een goede penswerking en de productie van vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor de lever, de voorraad B12 in de lever is klein.

 

Tekort:
Een te kort aan Kobalt veroorzaakt matige pens fermentatie, daalt de eetlust van het dier, heeft de koe energietekort en kan leververvetting ontstaan.Overmaat:
Een overmaat aan Kobalt komt zelden voor.

 


     Koper 


Functie:
Koper is onder andere belangrijk voor het vormen van bot, de productie van weefsels, pigment,  een goede weerstand en de vorming van keratine in de klauwen. Opname van koper gebeurt grotendeels in de dunne darmen.

 

Tekort:
Verminderde groei, een dof haarkleed, gewichtsverliezen, verminderde melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en diarree kunnen gevolgen van een tekort aan Koper zijn.

 

Overmaat:
Bij een overmaat aan Koper hoopt het koper zich op in de lever met een vergiftiging als gevolg. Symptomen van koeien met een overmaat aan koper kunnen zijn verminderde eetlust, geelzucht, verwerpen en sterfte.
     Mangaan

 

Functie:
Mangaan wordt opgenomen in de pens maar de absorptie vindt grotendeels plaats in de dunne darm. Mangaan is van belang voor de vorming van kraakbeen en beenderen. Een koe kan mangaan opslaan in de maag en darmen, daarnaast bevindt mangaan zich in het bot, de lever, de alvleesklier en de nieren. Daarnaast is mangaan belangrijk voor de werking van de geslachtsorganen, bloedstolling en koolhydraat- en vetstofwisseling.Tekort:
Een tekort aan mangaan komt zelden voor in Nederland omdat mangaan in veel voedingsmiddelen voldoende aanwezig is. Symptomen van een mangaan tekort zijn verminderde vruchtbaarheid, tongrollen, zenuwstoornissen en kalveren met zwakke poten.

 

Overmaat:
Een overmaat aan mangaan wordt uitgescheiden via de mest of gal. Een overmaat aan mangaan komt zelden voor. Mogelijke symptomen kunnen zijn lusteloosheid en daling van groei en eetlust.


 

     Selenium

 

Functie:
Selenium komt voor in de rode bloedlichaampjes. Selenium is samen met vitamine E belangrijk voor de weerstand en de vruchtbaarheid van de koe.Tekort:
Een tekort aan selenium veroorzaakt hardnekkige uierontsteking, schade aan weefsels en baarmoederontsteking. Daarnaast veroorzaakt een tekort aan Selenium een slechte vruchtbaarheid en blijven koeien sneller aan de nageboorte staan.


Overmaat:
Overmaat aan selenium kan acuut of chronisch zijn. Acute overmaat aan Selenium veroorzaakt blindheid, speekselen en ademhalingsproblemen bij koeien. Chronisch te kort aan selenium veroorzaakt sloomheid en magere koeien.
     Zink

 

Functie:
Zink verzorgd een goede functie van de voortplantingsorganen. Daarnaast is zink belangrijk voor haar, huid, klauwen en het afweersysteem van de koe. Zink bevordert daarnaast de weerstand van de koe. De behoefte aan zink is afhankelijk van het percentage calcium in het rantsoen.


Tekort:
Bij een tekort aan zink neemt de kwaliteit van huid en haar af, daalt de eetlust en verminderd de vruchtbaarheid. Jongvee kan een groeiachterstand oplopen.


Overmaat:
Een overmaat aan zink is niet schadelijk voor de koe, wel kan een overmaat aan zink leiden tot verminderde ontwikkeling. Een overmaat aan zink heeft invloed op de benutting van ijzer en koper.Bron: Timac Agro 

 

Laat een reactie achter