De veroorzaker van kalverdiarree achterhalen met de Fassisi BoDia kalverdiarree sneltest!

Gepost door vdbelt 29-09-2017 0 Reactie(s)





Snel de oorzaak van kalverdiarree op uw bedrijf achterhalen? Dat kan met de Fassisi®BoDia Kalverdiarree sneltest!

Kalverdiarree veroorzaakt op een groot aantal melkveebedrijven gezondheidsproblemen. Bij diarree is er sprake van waterige ontlasting, vaak in veelvuldige en grote hoeveelheden. Diarree kan verschillende oorzaken hebben zoals; voeding, infectie (bacterie of virus) of wormen. Wanneer er sprake is van een infectieuze oorzaak kan dit voor jonge dieren grote gevolgen hebben voor de gezondheid, niet alleen op korte termijn maar ook op langere termijn. Bijvoorbeeld een beschadiging aan de darmwand. De diarree bij uw kalveren kan verschillende oorzaken hebben namelijk besmettelijke en niet-besmettelijke factoren. Bij niet-besmettelijke factoren die diarree veroorzaken zijn onder andere het niveau van het immuunsysteem van het kalf, de fysieke gesteldheid van het kalf en de hygiënische omstandigheden waarin het kalf gehuisvest wordt van invloed.

De meest voorkomende ziekte verwekkende organismen zijn:

  • Corona virussen
  • Cryptosporidium parvum
  • E. Coli
  • Rota virussen


Deze organismen veranderen de structuur van de epitheliale cellen in het maagdarmkanaal, verstoren de spijsvertering en veroorzaken diarree. Dit zorgt er voor dat het kalf veel mest produceert met een hoog vochtgehalte, dit veroorzaakt een onevenwichtig niveau van de vochthuishouding in het dier. Als een dier met kalverdiarree wordt besmet, is een directe behandeling vereist; daarom is het noodzakelijk dat de oorzaak van de ziekte snel en nauwkeurig wordt geïdentificeerd.


Hoe gaat de kalverdiarree sneltest in zijn werk?

  1. Neem de testcassette uit de verpakking
  2. Schud het testbuisje en verwijder de witte bescherm dop
  3. Breek de pin er af
  4. Druk licht in het buisje en breng druppels vloeistof op elke test strip aan

 

Hoe zien de test resultaten eruit?
Het resultaat van de test kan binnen 5 tot 10 minuten worden afgelezen. (Lees de testresultaten niet meer af na 20 minuten).


Test resultaat POSITIEF:
Bij een positief testresultaat verschijnen er twee rode lijnen op het membraam. De afbeelding hieronder laat een postieve Rota virus test zien met een duidelijke testlijn. Ook wanneer deze lijn minder duidelijk zichtbaar is, is het testresultaat toch positief. De ziekteverwekker is geïdentificeerd. Corona virussen, E. coli en Cryptosporidia zijn niet gevonden in deze afbeelding.
 

1 Positief testresultaat


Test resultaat NEGATIEF:
Bij een negatief testresultaat verschijnt alleen de controle lijn op de membraam. Er is geen lijn zichtbaar. Afbeelding twee laat een duidelijke negatieve test zien. Er is geen Rota virus, Corona virus, E. coli bacterie, of Cryptosporidia gevonden.
 

2 Negatief testresultaat


Mocht er geen enkele lijn verschijnen op de test, dan is de test waarschijnlijk niet goed uitgevoerd of is de houdbaarheidsdatum verstreken.


U kunt de Kalverdiarree sneltest bij ons bestellen! Voor meer informatie neem dan contact met ons op!


Bron: Agriprom

 

Laat een reactie achter