Mastitis, uierontsteking bij koeien

Gepost door vdbelt 21-03-2018 0 Reactie(s)

 

   

 

 

Op melkveebedrijven is mastitis een veel voorkomende aandoening in de melkveehouderij. Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe ontstaat mastitis? Hoe kan mastitis voorkomen worden?


Wat is de oorzaak van mastitis?

Mastitis een zeer pijnlijke aandoening die meestal ontstaat door een bacteriële ontsteking. Mastitis wordt veroorzaakt door bacteriën die van nature zich op de koe bevinden of in de omgeving van de koe. Je kunt de mastitisverwekkers dus onderverdelen in ‘Koegebonden’ en ‘Omgevingsgebonden’. Een besmetting met koegebonden bacteriën vindt plaats door contact met melk van een besmette koe. De kans is groot dat de besmetting dan zal plaatsvinden tijdens het melken. Een besmetting met omgevingsgebonden bacteriën kan bijvoorbeeld plaats vinden via de ligbedden van de koeien.

 

Twee typen mastitis

Om mastitis goed te kunnen behandelen is het belangrijk om te weten met welk type mastitis je te maken hebt. Mastitis is namelijk onder te verdelen in twee types, namelijk een klinische en subklinische mastitis. Voor klinische en subklinische mastitis geldt beide dat ze ontstaan op dezelfde wijze namelijk doordat bacteriën zich binnendringen in het uier. Bij de klinische mastitis is duidelijk een uierontsteking zichtbaar, bij de subklinische mastitis is dit niet het geval, wel is er een verhoging van het celgetal. Wanneer de bacteriën het uier binnendringen wordt het immuunsysteem in werking gezet. De afweercellen worden ingezet om de bacteriën die het uier zijn binnengedrongen tegen te gaan.


Zichtbare symptomen van mastitis aan het uier

  • Functieverlies
  • Pijn
  • Roodheid
  • Warmte
  • Zwelling


Preventieve maatregelen

  • Hygiëne tijdens het melken

Hygiënisch werken om besmettingen te voorkomen, tijdens het melken besmette koeien als laatste melken of na besmette koeien het melkstel reinigen. Maak gebruik van een goed dip of spraymiddel na het melken.

 

  • Stalhygiëne

Daarnaast is stalhygiëne zeer belangrijk, de ligbedden dienen schoon en droog te zijn, om zo besmetting via het ligbed zo laag mogelijk te houden.

 

 

Laat een reactie achter